Skip to content

Bemutatkozás

Rólunk:
Mezőkövesden, a matyók hazájában családunk és ismerőseink, népi művészek őrzik a hagyományt. Kézzel készítik az itt látható matyó mintás tárgyakat: hímeznek, festenek, tojást fújnak, faragnak, ahogy szüleik és nagyszüleik tették. A díszítő motívumoikat nemcsak szuvenírekre, hanem hétköznapi használatitárgyakra is festjük.

On-line boltunk:
Sok fővárosi és vidéki népművészeti bolt megszűnt, de tudjuk, hogy vannak, akik szeretnének ilyen kincseket vásárolni. A világ változásai, technikai újításai segítenek is: az internetnek köszönhetően on-line boltunkban kínálhatjuk portékáinkat. Szerencsére egyre több idősebb ember is használja az internetet. Webshopunk messziről, külföldről is elérhető, ha valaki ’hungarikumot’ keres. Lehet Ön műkedvelő, gyűjtő, kereshet házába egy népi stílusú kiegészítőt vagy jellegzetes magyar ajándékot ismerősének. Nézzen körbe nálunk anélkül, hogy a házból lábát kitenné! A megrendelt árukat postázzuk, illetve itt olvasható a vásárlás módja.

Aki ismeri, a Facebook-on is követhet bennünket, híreinket.

A Matyóságról:
"Matyónak a Bükk-hegységtől délre fekvő három település Mezőkövesd, Szentistván és Tard - lakosságát nevezzük, bár etnikai és kulturális okoknál fogva leginkább a mintegy 30.000 lakosú Mezőkövesdet tekintik az "ősi matyók szálláshelyének. A matyók a palócok mellett hazánk északi részének , a Felföldnek legismertebb, feltehetően zömében kun származású, mai formájában a XVIII-XIX. században kialakult katolikus népcsoportja."(...) A jellegzetes matyó hímzés mai formájában viszonylag későn , a XIX. század második felében alakult ki, de őrzi a magyarság belső-ázsiai motívumvilágát és lelkületét. Legismertebb díszítőelemeik: a rózsa, a szegfű, a gránátalma, a tulipán, a páva, a madár, a csigavonalak, a körök, a bimbók. Minden színnek jelentése van: a fekete a föld színe, a piros az örömé, a sárga a nyár és a Nap színe, a kék az elmúlásé és a bánaté, a zöld pedig a gyászé."
Hankó ildikó